TRW
Czerwone światło dla piratów drogowych
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Wczoraj ruszyła kolejna edycja kampanii prewencyjnej 'STOP wariatom drogowym', której zadaniem jest przebudzenie świadomości kierowców o tym, iż każdy uczestnik drogi skłonny jest do nieodpowiedzialnych i niebezpiecznych zachowań.
W tegoroczną kampanię zostały zaangażowane takie media jak telewizja, radio, prasa, Internet. Dodatkowo organizowane będą specjalne eventy. Cała kampania jest elementem szeroko zakrojonych działań PZU w kierunku poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego. W tegorocznej edycji celem jest zmiana postaw i zachowań poprzez uświadomienie kierowcom trzech ważnych punktów. Pierwszy mówi o tym, że każdy przejawia czasem skłonności do zachowań "wariata drogowego", wobec których szukamy zwykle błahych usprawiedliwień. Następnie omawiane będą pozornie niegroźne zachowania na drodze jak przejazd na żółtym świetle, niewielkie przekroczenie prędkości, które są społecznie akceptowane, a powinny być ostro piętnowane. Ostatni punkt mówi o tym, że pierwszym krokiem do poprawy bezpieczeństwa na drodze jest przyznanie się kierowcy do błędów przed samym sobą, a następnie ich eliminacja.
Kampanię rozpoczną spoty telewizyjne, w których ukazywane będą różne sytuacje drogowe, w których nieodpowiedzialne zachowanie na drodze może doprowadzić do tragedii. Reklamy udowodnią także fakt, iż konsekwencje naszych błędów nie będziemy ponosić sami. Przekaz całej akcji został skonstruowany w taki sposób, aby każdy kierowca mógł odkryć w sobie wariata drogowego, a następnie uświadomić sobie, że również może stwarzać poważne niebezpieczeństwo na drodze.
Poprzednia edycja kampanii 'STOP wariatom drogowym' zrealizowana przez Instytut Pentor oraz SMG/KRC ukazała, że z przekazem zetknęło się ponad 64 procent społeczeństwa, w tym 73 procent kierowców. Ponad połowa ludzi zapamiętała hasło kampanii. Okazało się również, że hasło jest bardzo spójne z jej ideą. Prawie 90 procent badanych stwierdziło, że określenie 'wariat drogowy' jest adekwatne dla kierowcy , który porusza się niebezpiecznie po drodze.
Sukcesem poprzedniej kampanii jest to, że liczba wypadków w okresie wakacyjnym w roku 2005 zmniejszyła się w stosunku do analogicznego okresu dwa lata wcześniej o blisko 205 wypadków, liczba rannych zmniejszyła się o 133 osoby, a o 18 osób zmalała liczba zabitych w wypadkach drogowych.
W ramach akcji PZU współpracuje z Policją, ITS, Krajową Radą Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz innymi organizacjami społecznymi. Firma realizuje też takie akcje i programy jak 'As bezpiecznej jazdy' oraz Narodowy test na Prawo Jazdy. Potwierdzeniem zaangażowania w takie akcje może być także podpisanie przez firmę Europejskiej Karty Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
[mojeauto.pl - link ]Załączone plikisaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
czyżby jakieś wybory się zbliżały? Po kampanii będą tanio sprzedawane miejsca na billbioardach dla partii politycznych? :wink:
A serio, no chciałoby się żeby te kampanie przyniosły skutek... STOP piratom i STOP pijakom. Surowe kary wymierzane nieuchronnie i bez zawiasów. Odszkodowania dla ofiar płacone przez sprawców itd, itp....życie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
Wszystko ładnie pięknie tylko jeszcze trzeba zdefiniować pojęcie "Wariat Drogowy" :evil:
Zawsze przy tego typu akcjach mówie że ten co jedzie 120km/h w terenie zabudowany stwarza takie same niebezpieczeństwo jak taki dziadyga co na trasie jedzie lewym pasem lub przy osi jezdni 60km/h z tą małą różnicą że w terenie zabudowanym nieraz spotykamy odcinki którymi można bez zagrożenia jechać 120km/h. Życzę wszystkim aby dzięki tej akcji każda mameja jeździła prawym pasem lub zjeżdżała na prawy po wykonaniu np.wyprzedzania i żeby te DEBILE patrzyli W LUSTERKA :evil: :evil: :evil:
Jeśli nie pomoże, to ja pewnie dalej będe nazywany jakoś nieładnie przez innych psełdo-kierowców, dalej będe prowadził swoją "naukę" na drodze dla lewopasowców no i pewnie nie jeden taki jeszcze oberwie w nos
Dla zbulwersowanych tekstem wyjaśniam że jestem coraz spokojniejszy za kółkiem :diabelski_usmiechNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Re: Czerwone światło dla piratów drogowych
No,zsz qfa mać. Wzięliby się za cioty jeżdżące po polskich drogach - od razu zrobiłoby się bezpieczniej...
Pozdr!
BPbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawadziadyga co na trasie jedzie lewym pasem lub przy osi jezdni 60km/hżycie zaczyna się powyżej 4000 rpm
Komentarz
-
-
wczoraj kolo na trasie lazienkowskiej jechal srodkowym pasem - na siakim niby choperku z predkoscia zawrotna ok 40-50 km/h - normalnie szok, samochod poprzedzajacy uskoczyl a moim oczom ukazal sie szybko zblizajacy sie jednoslad - jechalem troszke szybciejtak o jedna przepisowa predkosc hehe :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Ostatnio zauważyłem jeszcze coś.
Teraz lewy pas jest chyba pasem dla ciężarówek :evil: :evil: :evil:
Te skurw.....ny już nie wiedzą co wyprawiać na drodze że o frajerstwie z MZA już nie wspomne :evil: :evil: :evil:
[ Dodano: Czw 22 Cze, 06 15:40 ]
Zamieszczone przez Mr T.Ty dajesz po heblach, bloodpressure w układzie leci na 210/100 a taki fragless ma w dupie że mógł spowodować nielichą kraksę...
Sytuacja była taka że na prawym pasie stały auta do skrętu w prawo i był mały korek. Ja jechałem środkowym i jednemu debilowi staremu zachciało sie koreczek ominąć. Wyjechał mi prosto przed mache. Ostro w heble, kontra i prawie ominąłem dziada. Prawie bo niestety lusterka nasze się spotkały. I co... palant jeszcze z psami się kłucił że to moja wina bo on miał włączony kierunek a ja za szybko jechałem. Jeden z psów mało zsiebie nie wyszedł. A jakbym tak załadował mu w drzwiczki to jednego skur....na było by mniej :evil: :evil: :evil:
Sory że tak mocno ale sie zdenerwowałem :diabelski_usmiechNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaŻyczę wszystkim aby dzięki tej akcji każda mameja jeździła prawym pasem lub zjeżdżała na prawy po wykonaniu np.wyprzedzania i żeby te DEBILE patrzyli W LUSTERKA :evil: :evil: :evil:
Jeśli nie pomoże, to ja pewnie dalej będe nazywany jakoś nieładnie przez innych psełdo-kierowców, dalej będe prowadził swoją "naukę" na drodze dla lewopasowców no i pewnie nie jeden taki jeszcze oberwie w nos
Przez dwa lata dojeżdżałem do pracy obwodnicą Krakowa (makro<->zjazd na Skawinę), 2 pasy w każdą stronę, 15km drogi z bezkolizyjnmi skrzyżowaniami, to co się nakląłem na ludków jadących lewym pasem 90-100km/h, nie patrzących w lusterko, ślepych , głuchych :diabelski_usmiech Normalna sytuacja : zbliżam sie do gostka, prawy pas ma wolny, najpierw kierunek, po chwii długie, heble i klakson na brak reakcji - gość jakby się obudził- zjeżdża, równocześnie dając po hamulcach!- wszak nie może prawym pasem jechać z tak zawrotną szybkoscią! I tak co kilometr, tragedia! Kierowcy tirów to kolejna historia, jeden jedzie prawym pasem 80km/h, drugi za nim bierze się za wyprzedzanie, wszak jego ciągnik może pomykać 85! Droga wyprzedzania zestawu to jakiś kilometr, nie daj boże zakręt w prawo- wyprzedzajacy ma dłuższą drogę ;-) Pomijam to, że chłopaki podejmują decyzję o wyprzedzaniu na sekundy zanim ich doganiam, ehh.. szkoda gadać, żądze mordu się budzą :diabelski_usmiech
Niestety u nas na kursach nie wpajają obowiązku jazdy prawym pasem a i pały nie zwracają na to uwagi- w takich Niemczech np. za jazdę innym pasem niż prawy (jeśli jest wolny) jest mandat, często na autostradach są np. zakazy wyprzedzania przez ciężarówki
Mimo wszystko jednak widze pewną poprawę, coraz wiecej ludzi zdaje sobie sprawę, iż ktoś moze jechać szybciej na autostradzie, a i może zostali nieraz zrugani i obtrąbieni przez ludzi pokroju dobregogrzesia czy mojego :diabelski_usmiechGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
Komentarz